Missfärgningar

Hur uppstår missfärgningar?

Tänderna kan förlora sin ursprungliga vithet på grund av fläckar från mat, drycker (t.ex. kaffe, te och vin), rökning, vissa mediciner eller den naturliga åldringsprocessen.

I dag finns det fler alternativ för tandblekning än någonsin. Det finns många produkter som säljs direkt över disk och andra som bara används vid professionell behandling. Många fläckar som härstammar från rökning, kaffe, te eller åldrande kan förbättras med dessa behandlingar. Missfärgning som uppstått på grund av antiseptikakurer eller överdriven fluoranvändning är svårare att behandla.

Processen:
De vanligaste missfärgingarna kommer från polyfenoler (färgämnen) som finns i all mat och dryck.

Polyfenoler är även starka antioxidanter, som skyddar kroppen från åldringsprocessen och är på så sätt mycket viktiga för vårt välbefinnande.

Tyvärr har Polyfenolerna en dålig egenskap; de fastnar på tandens naturliga proteinlager (pellikeln) genom en hydrofobisk bindning och orsakar missfärgningar som inte är vattenlösliga.

 

ow_bild

Polyfenoler: Kemiska substanser som finns i mat och dryck som exempelvis te, rött vin, kaffe, frukt, grönsaker och kryddad mat. Polyfenoler är även starka antioxidanter som skyddar kroppen från åldringsprocessen och är på så sätt nyttiga för kroppen.

Pellikeln: Tandens naturliga proteinlager

 

Hur kan man få vitare tänder?

Man kan bleka tänderna med ett speciellt blekningsmedel som går igenom emaljen in till dentinet och ändrar dentinets färg (blekningsmedel är oftast väteperoxid). Prata alltid med din tandläkare/tandhygienist innan du bleker tänderna.

Man kan även ta bort missfärgningar på ett effektivt sätt genom att borsta/skölja tänderna med en specialtandkräm/fluorskölj mot missfärgningar.

Vid slutet av behandlingen hos tandläkaren/tandhygienisten poleras tänderna med en speciell pasta (slipmedel). På så sätt avlägsnas de yttre missfärgningarna från tänderna. För att sedan underhålla behandlingen hemma kan man använda specialanpassad tandkräm/fluorskölj mot missfärgningar.

Tandkräm/fluorskölj mot missfärgningar rekommenderas även för att underhålla tänderna efter en tandblekning.

OW mun